Echtscheiding vs ACE

In de jaren 90 ontdekten onderzoekers een bedreiging van de menselijke gezondheid. 

Een hoge dosis van deze bedreiging heeft nadelig effect op het immuunsysteem, het hormonale systeem en zelfs de manier waarop het DNA wordt gelezen en geschreven. Wanneer je aan een hoge dosis wordt blootgesteld, is de kans op hartfalen en longkanker 3 keer groter en ligt de levensverwachting 20 jaar lager. 

Maar waar gaat dit over?

Het gaat hier over trauma’s in de kindertijd. Niet over kleine tegenslagen als zakken voor een toets of een wedstrijd niet winnen, maar over dusdanig ingrijpende gebeurtenissen die op fysiologische wijze onder je huid gaan zitten. 

We hebben het over ingrijpende jeugdervaringen ook wel Adverse Childhood Experiences (ACE)

  

Als een kind opgroeit met veel stress, angst en onzekerheid noemen we dat ingrijpende jeugdervaringen ook wel ACE (adverse Childhood experiences). ACE’s komen overal voor; in iedere buurt, wijk, school en omgeving.

Meest voorkomende ACE’s

Bij ACE’s kan je denken aan lichamelijke mishandeling, psychische mishandeling, misbruik, lichamelijke verwaarlozing, psychische verwaarlozing, getuige van geweld tussen ouders, echtscheiding, ouder met psychische problematiek, ouder met verslavingsproblematiek, gezinslid in de gevangenis, opgroeien in structurele armoede, overlijden van een ouder en chronisch pesten.  ACE’s komen voor in iedere bevolkingsgroep en in iedere sociale klasse.

Uit onderzoek blijkt dat hoe meer ACE’s een kind in zijn jeugd ervaart, des te groter de impact is op de ontwikkeling en gezondheid op latere leeftijd.

Een stapeling van ACE’s kan een groot risico vormen. Niet alleen voor de mentale gezondheid, maar ook voor de algehele gezondheid. Hoe meer ACE’s hoe groter de kans op negatieve gezondheidsuitkomsten, ongezond gedrag en lagere levensverwachting. Mensen met vier of meer ACE’s lopen een sterk verhoogd risico op een ongezonde leefstijl en verschillende ernstige ziektes en chronische aandoeningen. 

ACE en echtscheiding

Ook kinderen waarvan de ouders een complexe echtscheiding doormaken, ervaren een “nare jeugdervaring”. Uit onderzoek blijkt dat wanneer er sprake is van een complexe scheiding, in het systeem vaak op meerdere leefgebieden problemen zijn. Er kan sprake zijn van psychiatrie en/of verslaving van ouders, financiële problemen van ouders, kinderen kunnen getuige of slachtoffer zijn (geweest) van mishandeling en of huiselijk geweld. Dit maakt dat kinderen die de dupe zijn van een complexe echtscheiding van hun ouders, vaak een stapeling van ACE’s doormaken, met alle gevolgen van dien op mentaal en fysiek niveau. 

In de begeleiding van ouders en kinderen in een complexe echtscheiding is het van belang om een breed uit te vragen op alle levensgebieden van het kind en de ouder. Op die wijze kan er een inschatting gemaakt worden van de ernst van de situatie en kan er gekeken worden naar de juiste begeleiding/behandeling voor het kind en het gezin.  

Download hier de gratis whitepaper:

Alles wat je moet weten over ....

To top